Bezoek in coronatijd. Door Katja Van Goethem.

Bezoek in coronatijd. Door Katja Van Goethem.

De verschillende corona maatregelen die werden genomen, betekende voor al de praatcafés dementie in Vlaanderen dat hun programma’s werden geannuleerd. Schoorvoetend ontstond het idee om videobellen ook toe te passen om mantelzorgers bij elkaar te brengen en te ondersteunen. Het betekende de start van het ‘virtueel praatcafé dementie’.

Geen bezoek ontvangen woog en weegt voor heel wat bewoners en familie heel zwaar. Veel woonzorgcentra organiseren ondertussen wel ontmoetingsmomenten op verschillende manieren: wandeling in het park, babbelbox, achter plexiglas in het cafetaria of op terras. Hierbij mogen we ook de mantelzorger thuis natuurlijk niet vergeten. Vaak viel alle ondersteuning thuis weg waardoor mantelzorgers oververmoeid werden en angstig om hun gezondheid en die van hun naaste.

Omgaan met mensen met dementie is sowieso een uitdaging en in tijden van deze pandemie nog meer. We merken dat tips en adviezen zeer gevraagd zijn zowel door professionals als door mantelzorgers.  Het effect op de persoon zelf kan natuurlijk erg verschillen.

Katja Van Goethem wil rond dementie en het (aangepaste) bezoek graag advies en tips geven, ze is consulente bij Expertisecentrum dementie Memo, vormingsverantwoordelijke bij Zorgcirkels Jongdementie maar ook herborist en aromatherapeut.

Gezien de huidige situatie zullen deze thema’s besproken worden via een digitale app (Microsoft Teams) zodat iedereen van thuis uit kan meevolgen en bovendien ook vragen kan stellen. Zoals gewoonlijk is dit praatcafé gratis, net zoals het gebruik van de app. Voor dit praatcafé is inschrijven vooraf wel noodzakelijk, zodat de link voor het praatcafé doorgestuurd kan worden en er een zicht is op het aantal deelnemers.

Meerbepaald worden geïnteresseerden gevraagd om via mail of telefonisch in te schrijven met vermelding van een mailadres waarop de link enkele dagen voor het praatcafé kan doorgestuurd worden.

Voor inschrijvingen of verdere vragen rond dit praatcafé kan u terecht bij Michiel Langbeen (psycholoog WZC Mariëndal) via mail: michiel.langbeen@ocmw.overijse.be of telefoon: 0490/646379.

Wie meer wil weten over andere geplande activiteiten van Mozaïek Praatcafé Dementie Druivenstreek kan de Facebookpagina bezoeken:

https://www.facebook.com/mozaiek.druivenstreek

Website:www.mozaiekdruivenstreek.be

Indien u informatie wenst over onze werking, of u heeft bepaalde vragen, of u wilt gewoon uw verhaal even kwijt, dan kan u ons steeds contacteren

mozaiek.druivenstreek@gmail.com

0474/92.89.51

Date

15 sep 2020
Expired!

Time

20:00

Locatie

Online

Comments are closed.